Radom to miasto na prawach powiatu w centralno-wschodniej Polsce nad rzeką Mleczną, drugie największy ośrodek miejski województwa mazowieckiego. Jest to ciekawy przypadek, gdyż ze względu na podział administracyjny, przynależy do województwa mazowieckiego, jednak pod względem historycznym, kulturowym i etnograficznym Radom stanowi integralną część Małopolski. Gdzie smacznie zjeść w takim różnorodnym mieście, jakie restauracje w Radomiu w 2024 roku są warte uwagi turystów i mieszkańców?
1. „O.K. Chicken”
Restauracja od 15 lat zajmuje się przyrządzaniem kurczaka w stylu amerykańskim, czyli soczystego mięsa w złocistej panierce tak jak u Wujka Sama. Każda porcja kurczaka panierowana jest w specjalnie dobranej kombinacji przypraw i ziół, a następnie przygotowywana jest w kotle pod ciśnieniem. Dzięki takiemu procesowi mięso pozostaje soczyste, ma niepowtarzalny smak i idealnie przypieczoną złocistą skórkę.
W przystępnej cenie dostaniemy łagodne lub pikantne skrzydełka, udko lub podudzie kurczaka, ewentualnie panierowane pieczarki, szaszłyki, lub panierowane ziemniaczki z domowymi surówkami i pysznymi sosami.
W restauracji do przygotowywania posiłków używane jest wysokiej jakości mięso drobiowe, oryginalne mieszanki przypraw i ziół oraz pełnowartościowe warzywa.
Jeśli chcesz spróbować prawdziwych amerykańskich skrzydełek, będąc w Radomiu, O.K. Chicken powinien być brany przez Ciebie pod uwagę. Zwłaszcza że pyszne mięso zjesz zarówno na miejscu jak i weźmiesz na wynos.
2. „Curry Kitchen”
Restauracja będąca kwintesencją indyjskiej kuchni w Radomiu w przystępnych cenach. W przyjemnym, czystym, klimatycznym miejscu możemy spróbować takich klasycznych dań indyjskich jak somosy, butter chicken, kurczak tikka, kurczak mango, kurczak chilli, wołowina masala, przygotowana w różny sposób jagnięcina, czy curry. Oczywiście, pozycje bardzo ostre są odpowiednio oznaczone, a pozycje łagodne lub stosunkowo łagodne są szeroko dostępne.
Ważne jest również zauważenie opcji dań wegańskich, wśród których można znaleźć warzywne tarkari, czy dum allo, a także menu dla dzieci złożone z nuggetsów i frytek. Ciekawymi pozycjami są również pozycje z krewetkami, ser paneer, czy nadziewany chlebek partha. Będąc w lokalu, niemal należy spojrzeć na dostępne napoje, wśród których znajdziemy indyjską kawę i herbatę z przyprawami, a także smaczne koktajle. Miejsce jest przystosowane dla rodzin z dziećmi (dostępne jest krzesełko do karmienia i specjalny kącik zabaw), a także jest przyjazne dla naszych czworonogów.
3. „Paro. Chinese Dumplings”
Jak sama nazwa wskazuje, miejsce specjalizuje się w ręcznie lepionych chińskich pierożkach. Przygotowywane są one z zachowaniem tradycyjnych azjatyckich receptur, co sprawia, że jeśli chcesz skosztować tej ciekawej azjatyckiej kuchni, to jest miejsce dla ciebie. Potrawy są lekkie i zdrowe, gotowane na parze, przygotowywane z naturalnych, pełnowartościowych produktów. W menu znajdziemy pozycje w przystępnej cenie takie jak:
– pierożki jaozi z mąki pszennej,
– pierożki ha-cao z bezglutenowej mąki ryżowej,
– chińskie bułeczki drożdżowe baoi,
– zupę won ton i miso.
Wśród tych pozycji znajdują się zarówno pozycje pikantne, jak i wegetariańskie. Wszystko zaś podawane jest w pięknym, klimatycznym wystroju, podkreślającym wrażenia kulinarne.
Miejsce idealne dla osób zainteresowanych kuchnią azjatycką lub będące ciekawe jak smakują jedne z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej.
4. „Pasja”
Restauracja, gdzie zjemy ciekawe, oryginalne i niespotykane, autorskie dania szefa kuchni Macieja Montelatica. Przygotowane przez niego menu zostało uznane przez prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2018, przez co miasto Radom po raz pierwszy w historii pojawił się na przygotowanej przez Żółty Przewodnik mapie kulinarnej pysznych miejsc.
Jest to eleganckie miejsce na mapie kulinarnej Radomia, gdzie możemy obserwować jak kuchnia, przygotowuje zamówione dania. Owe pozycje zaś stanowią wybór kuchni polskiej przygotowanej w nowoczesny sposób z międzynarodowymi akcentami. Przykładowo można skosztować tutaj:
– golonkę z kością z warzywami korzennymi,
– sznycel wieprzowy w panierce z sosem tatarskim, ziemniakami puree z okrasą, kapustą zasmażaną,
– spaghetti bolognese z zapiekaną mozzarellą,
– pikantne flaki wołowe z chorizo i sambalem.
Menu podzielone jest na kilka kategorii (przystawki, zupy, sałatki, ryby i owoce morza, makarony, dania mięsne, burgery, desery i dania dla dzieci), przez co każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystkimi tymi pysznościami delektujemy się w eleganckim, nowoczesnym wnętrzu, dopełnianym przez przyjemną muzykę w tle.
5. Kraft Bistro
Nowoczesna i elegancka restauracja w stylu włoskim w centrum miasta, oferująca śniadania, lunche i kolacje. Menu zmienia się w niej okresowo, dzięki czemu możemy mieć pewność, że w kuchni wykorzystywane są świeże, pełnowartościowe składniki sezonowe. Specjalizacją restauracji są pizze w stylu neapolitańskim, czyli na cienkim cieście z puszystymi brzegami. Entuzjaści pysznych makaronów i pizzy nie są jednak jedynymi, którzy znajdą coś dla siebie.
W menu znajdują się bowiem pozycje takie jak burgery oraz dania mięsne podawane w stylu włoskim, takie jak pieczony kurczak, filety drobiowe, cielęcina czy antrykot.
Wnętrze restauracji, pomimo nowoczesności, jest eleganckie i tworzy przyjemną atmosferę. Klimat budują dodatkowo nastrojowa muzyka oraz przyjemny zapach włoskich ziół z kuchni.
Dla stęsknionych za słoneczną Italią jest to jeden z niemal pewnych punktów gastronomicznych.
6. Mela Rosa
To włoska restauracja przenosząca odwiedzających do Włoch. Potrawy zrobione z najwyższej jakości produktów, według autentycznych italiańskich przepisów, makarony robione na miejscu, pizza z wykorzystaniem autentycznej mozzarelli Fior di latte DOP oraz sosu z pomidorów Sar Marzano.
W menu znajdziemy zatem takie pozycje jak:
– tagliatelle nere al salmone,
– gnocchi z kurkami i gęsiną,
– ravioli z ricottą i szpinakiem,
– grilowaną ośmiornicę,
– antrykot z sezonowanej wołowiny rasy hereford,
– sałatkę cezar,
– różne kompozycje smakowe pizzy neapolitańskiej.
Restauracja oferuje również ciekawe przeżycia kulinarne, w postaci przygotowanych menu degustacyjnych – menu di terra lub menu di mare dla minimalnie dwóch osób, przy czym cena za osobę wynosi około 140 złotych. Oba składają się z 6 pozycji degustacyjnych, które wprowadzą nas w prawdziwą kuchnię włoską.
7. Restauracja Przyjaciele
Restauracja Przyjaciele jest ciekawym miejscem na gastronomicznej mapie Radomia. Miejsce specjalizuje się bowiem w intrygująco podawanych koktajlach, przy których można spędzić czas z grupą znajomych. Jednak kolorowe napoje alkoholowe nie są jednym powodem, dla którego warto odwiedzić to miejsce. Filozofią tego miejsca jest food sharing, czyli tak przygotowanie posiłków, aby w łatwy i higieniczny sposób podzielić się daniem z naszą grupką znajomych, czy rodziną. W menu znajdziemy takie pozycje jak:
– burgerki z szarpaną wołowiną,
– tajskie sajgonki,
– krewetki w tempurze,
– bułeczki bao,
– polędwiczki z kurczaka z sezamem i sosem sweet chilli i dymką,
– ptysie z nadzieniem pistacjowym lub malinowym.
8. Różany Gościniec
Restauracja znajduje się w XIX wiecznej kamienicy w samym sercu Radomia. Prowadzona jest przez stowarzyszenie, a restauracja jest autorskim projektem integracyjnym, pokazującym innym przedsiębiorcom, że współpraca z osobami niepełnosprawnymi jest możliwa i umożliwia osiągnięcie sukcesów. W związku, z czym część obsługi restauracji to osoby niepełnosprawne na różnych stanowiskach – obsługi kelnerskiej, pomocy kuchennej, pomocy technicznej. W takich warunkach powstaje tradycyjna kuchnia, wzbogacona o paletę naturalnych ziół i przypraw. W menu znajdziemy śniadania, zupy, ręcznie robione pierogi, dania mięsne, makarony, sałatki i ofertę dla dzieci.