Warszawa to miasto o niesamowitej historii na przestrzeni stuleci. Miasto jednocześnie stare, będące niegdyś polską ostoją klasycyzmu, jak i młode, bo stworzone od podstaw po Powstaniu.
Restauracje warszawskie to szeroki wachlarz niezwykłych miejsc do wyboru, a ich położenie, wystrój i karty dań, dają możliwość zdecydowania, w jakiej Warszawie chcemy spędzić czas.
W stolicy znajdziemy fascynujące, modernistyczne miejsca z kartami dań, które pochodzą z całego świata, ale też miejsca, które zabierają nas w podróż w czasie, gdzie śpiew Fogga i wystrój przypominają przedwojenne oblicze miasta, w karcie dań znajdziemy typowo polskie rarytasy i delikatesy sprzed stu lat. Przedstawiamy 5 najciekawszych restauracji w Warszawie.
Amber Room to restauracja mająca do zaoferowania kuchnię międzynarodową w niezwykle wysublimowanej oprawie. Samo położenie restauracji umieszcza ją wysoko w rankingu najlepszych w Warszawie, ponieważ znajduje się ona w zabytkowym Pałacu Sobańskich. Wnętrze restauracji jest wyjątkowo jasne i pełne światła, a wysokie okna z zasłonami, lustra i kryształowe żyrandole nadają miejscu ekskluzywny charakter. W karcie dań klienci Amber Room znajdą na przykład zupę z raków czy tatar z jelenia, ale prawdziwą furorę robię desery, które przywodzą na myśl małe arcydzieła awangardowych artystów, na przykład sorbet z liczi czy malinowy suflet.
Stolica jest restauracją, w której skosztować można wymyślnych dań kuchni europejskiej, a atmosfera lokalu oddaje klimat przedwojennych restauracji warszawskich. Muzyka na żywo i secesyjne dekoracje sprawiają, że można łatwo ulec wrażeniu, że za moment do środka wejdzie grupa Skamandrytów z wianuszkiem adoratorek czy pisarze i malarze dyskutujący o sztuce oraz polityce piłsudczyków. Na pochwałę zasługują nienaganne maniery obsługi, która serwuje klientom polski żurek w chlebie czy krem z dyni lub pieczoną pierś z kaczki.
Wyświetl ten post na Instagramie
Polska Różana dowodzi, że nazwa restauracji do czegoś zobowiązuje. Wystrój wnętrz to przewaga pastelowych kolorów, obrazy, a przede wszystkim mnóstwo świeżych kwiatów. Kucharze dbają o to, by restauracja była przyjazna dla wegan, wegetarian oraz klientów na diecie bezglutenowej. Znajdziemy tu przede wszystkim kuchnię polską, a więc barszcz czerwony z kołdunami, żurek z borowikami i comber z jelenia. Ciekawostki kulinarne Polskiej Różanej to na przykład mus z wątróbek czy naleśniki z mięsem raków.
Prodiż Warszawski charakteryzuje się ciekawym wystrojem, a także przytulnym i kameralnym wdziękiem. Wnętrza to połączenie surowej cegły z lustrami i szklanymi lampami, a karta dań skrywa niesamowite potrawy kuchni polskiej, które nie sa dziś tak popularne, jak dziesiątki lat temu, dzięki czemu Prodiż Warszawski zasługuje na miano restauracji unikatowej. Można tu zjeść na przykład grillowane serce wołowe w sosie wiśniowym z jabłkami czy rosół z raków lub móżdżek cielęcy z jajkiem i cebulą. Ryby mazurskie w zalewie octowej czy śledź bałtycki to przykłady zimnych przystawek, a tort bezowo-kawowy z daktylami fantastycznego deseru na zwieńczenie kulinarnej przygody.
Delicja Polska na warszawskim Starym Mieście oczarowuje romantycznym wystrojem, w którym znajdziemy secesyjne lampy, stare krzesła z pluszowymi obiciami, kwiaty i wyeksponowaną kolekcję win. Kuchnia to połączenie tego, co najlepsze w kuchni polskiej, z trendami europejskimi. Można tu zjeść comber jagnięcy z czarną soczewicą, perliczkę z sosem z czarnego bzu, pasztet z jelenia czy krem z dyni z placuszkiem dyniowym. Po udanej uczcie, warto skosztować sorbetu z malin i sernika z białą czekoladą.