20 Interesujących Ciekawostek i Faktów o Niedźwiedziach Polarnych

Niedźwiedź Polarny

Czy ktoś kiedykolwiek widział jakiegoś niedźwiedzia na żywo, w ich środowisku naturalnym? Pewnie nie. Bardzo popularnym na świecie niedźwiedziem jest oczywiście niedźwiedź polarny. To nic innego jak jeden z gatunków dużego ssaka drapieżnego.

Pochodzi on z rodziny niedźwiedziowatych. Gdzie możemy go spotkać? Oczywiście tam, gdzie jest bardzo zimno, czyli okolice Arktyki. Warto dodać, iż jest on uznawany za drapieżnika szczytowego, szczególnie w zasięgu swojego występowania.

Cechą, która bardzo wyróżnia go na tle innych niedźwiedzi lub drapieżników jest to, iż polarne posiadają bardzo grube futro, które chroni ich przed zimnem. Jednak nie tylko to pomaga im zwalczyć chłód. Robi to także warstwa tłuszczu.

Włosy tworzące sierść niedźwiedzia są półprzezroczyste; sierść jako całość ma zazwyczaj kolor biały lub kremowy, przez co umożliwia zwierzęciu dobry kamuflaż. Skóra niedźwiedzia ma barwę czarną. Niedźwiedź polarny charakteryzuje się także tym, iż posiada dość krótki ogon i małe uszy.

To jest jednak zaleta, gdyż dzięki temu jest w stanie zredukować utratę ciepła. Zwierzęta te posiadają małą głowę i długie, zwężające się ku tyłowi ciało. Nie każdy wie, ale jest ssakiem, który prowadzi prawie cały czas morski tryb życia.

Niedźwiedź już zdążył się dość dobrze przystosować do życia zarówno na lądzie, jak morzu i lodzie. Niedźwiedzie mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju chorób skórnych, między innymi atopowe zapalenie skóry. Firmy typu Coca-Cola czy Nelvana postanowiły wykorzystać wizerunek niedźwiedzia polarnego w swoich logach. Dodatkowo w 1988 roku został wybrany na maskotkę Zimowych Igrzysk w Kanadzie.

Gatunek ten uchodzi za najbardziej agresywny w stosunku do ludzi. Szczególnie te dzikie niedźwiedzie. Warto dodać, iż niedźwiedzie polarne mogą by skrzyżować się z niedźwiedziami brunatnymi. Są do siebie podobne.

Ciekawostki dotyczące niedźwiedzia polarnego

Arktyka

1. Ich czarną skórę pokrywa tysiące przezroczystych włosków wypełnionych powietrzem. Mają one za zadanie chronić niedźwiedzia przed zimnem. To za sprawą załamania promieni UV futro wydaje się być białe.

2. Niedźwiedzie polarne są świetnymi pływakami. Potrafią one pływać z prędkością 10 km/h. Ponadto jest w stanie zanurkować i wytrzymać w wodzie całe 2 minuty. To bardzo długo. Pomagają mu w tym częściowo spięte błoną pławną palce (pełniące funkcję płetw).

3. Niedźwiedź, aby znaleźć coś dobrego do jedzenia musi pokonywać około 15 tysięcy kilometrów rocznie,

4. Nie każdy wie, ale takie niedźwiedzie białe żywią się głównie fokami, nie pingwinami. Zwierzęta te mają doskonale rozwinięty węch, dzięki czemu są w stanie wyczuć foki, które znajdują się pod grubą warstwą lodu,

5. Według niektórych naukowców, którzy zajmują się badaniami niedźwiedzi może niedługo dojść do wyginięcia niedźwiedzi polarnych, i to jeszcze w XXI wieku. Wszystko przez to, iż lód morski zanika.

6. Niedźwiedzie z racji tego, iż często stanowią wielkie zagrożenie są zabijane przez Islandczyków. To też ma wpływ na zmniejszenie się populacji,

7. Samiec niedźwiedzia polarnego jest niezwykle silny. Oczywiście do tego stopnia, że potrafiłby zabić jednym ruchem łapy. Ponadto samiec tego gatunku może osiągnąć wagę nawet 700 kg,

8. Jeśli niedźwiedź polarny chce się wtopić w otoczenie i pozostawać niezauważonym, często zasłania swój nos. Wszystko dlatego, że to jedyna czarna część ciała, która na tle białego znacznie się wyróżnia,

9. Przodkiem tego gatunku jest niedźwiedź brunatny. Badania naukowe temu dowodzą,

10. Niedźwiedzie, które cierpią na albinizm wyróżniają się tym, iż mają czerwone oczy i nos,

11. Warto dodać, iż gruba warstwa tłuszczu i futra jaką posiada niedźwiedź sprawia, że nie jest on wykrywalny przez podczerwień. Podczerwień jak każdy wie wykrywa ciepło,

12. Oprócz człowieka, niedźwiedzie polarne mają jeszcze jednego wroga. Jest nim oczywiście bardzo rzadko spotykany gatunek rekina. Rekin ten poluje na niedźwiedzie i jest w stanie dożyć nawet 200 lat,

13. Wątroba niedźwiedzia zawiera bardzo dużą dawkę witaminy A. Dla człowieka dawka śmiertelna,

14. Uważane są za jedne z największych niedźwiedzi na świecie,

15. Samce są znacznie większe od samic, ponieważ mogą osiągnąć nawet 3 metry wysokości. Samica natomiast lekko ponad 2 metry,

16. Niedźwiedzie zazwyczaj prowadzą samotny tryb życia. W grupie można je spotkać tylko w dwóch sytuacjach: przy padlinie oraz w okresie rozmnażania,

17. Niedźwiedzie polarne są w stanie dożyć średnio nawet 18 lat,

18. Poluje także na ptaki, gryzonie, skorupiaki, kraby, młode morsy. Czasami jeszcze na renifery,

19. Aby przetrwać musi rocznie zabić nawet 75 fok,

20. Samce poszukują bezdzietnych samic. Ciąża samic niedźwiedzia polarnego, trwa około 195-265 dni. Podczas jednego porodu samica może urodzić dwójkę młodych. Młode dojrzałość płciową osiągają po 3-5 latach.

Oceń post



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.