Dziobak – Ciekawostki, informacje, fakty

dziobak

Jest bardzo dużo ptaków na świecie. Zwierzęta te są bardzo interesującymi stworzeniami. Wszystko dlatego, że każdy jest inny i zachwyca czymś innym. Chodzi o to, iż mają inne cechy charakterystyczne. Do takich ptaków z pewnością możemy zaliczyć między innymi dziobaka.

Według niektórych jest on najbardziej zaskakującym ssakiem na ziemi. Jest on inny niż większość żyjących zwierząt na świecie. Ich jad nie zabije człowieka, ale może sprawić ból. Stanowi on także zwierzęcy symbol Nowej Południowej Walii.

Do początku XX wieku polowano na nich dość często, szczególnie dla ich futra. Jest on wrażliwy na zanieczyszczenia środowiska, ale na szczęście nie grozi mu wyginięcie. Pierwszy raz ludzie napotkali dziobaka w roku 1798. Ich dziób jest gumowaty. Samice są lżejsze od samców, gdyż są w stanie osiągnąć tylko około 1,6 kg, gdzie u samca waga waha się do 2,4 kg.

Ciekawostki dotyczące dziobaka:

1. Dziobaki są zwierzętami głównie wodnymi, dlatego też bardzo dobrze radzą sobie one w wodzie. Warto wspomnieć, iż dość często często nurkują. W trakcie wykonywania czynności jaką jest oczywiście nurkowanie, ich oczy, buzia i nos są bardzo szczelnie zamknięte. Dziobak jest w stanie poruszać się za pomocą receptorów, które ulokowane są w jego dziobie,

2. Dziobaka można spotkać praktycznie tylko w Australii, oczywiście w warunkach naturalnych,

3. Cechą charakterystyczną, a zarazem dziwnym zjawiskiem jest to, iż dziobaki w ogóle nie maja żołądka,

4. Dziobaki posiadają na swoich dziobak tak zwane receptory prądu elektrycznego. Nie każdy wie, ale służą one także do zdobywania pokarmu. Polują tylko i wyłącznie w wodzi. Natomiast to na lądzie zjadają swój zdobyty pokarm. W specjalnych torbach policzkowych, którymi dziobaki zostały wyposażone wynoszą na ląd zdobyte wcześniej pożywienie.

5. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale Dziobaki słyną z tego, iż są dość jadowite. W ich jadzie jesteśmy w stanie znaleźć aż 83 toksyny,

6. We wcześniejszych latach, a dokładniej na początku XX wieku dziobaki były gatunkiem, któremu groziło wyginięcie. Obecnie sytuacja ta ulega znacznej poprawie, gdyż liczba osobników znacznie wzrosła. To dzięki odpowiedzialnemu podejściu człowieka do tego rodzaju. W niektórych rejonach możemy zauważyć, iż populacja naprawdę stała się znacznie bardziej liczna.

7. Warto dodać, iż dorosłe osobniki dziobaków nie posiadają w ogóle żadnych zębów. Młode natomiast mają ich aż 12. Niestety tuż po tym, jak opuszczają norę tracą wszystkie zęby.

8. Na świecie tylko dwa gatunki, w tym właśnie dziobaki i kolczatki wykluwają się z jaj. Pożywieniem dla młodych dziobaków jest oczywiście nic innego jak mleko matki. Jest ono zlizywane przez młode z jej sierści,

9. Należy także dodać, iż cechą charakterystyczną dziobaków jest zdecydowanie to, iż ich ciało pokryte jest gęstym futrem. Futro to znacznie ułatwia im utrzymanie ciepła,

10. Dziobaki słyną z tego, że są typem samotnika. Oczywiście poza okresem lęgowym. Prowadzą bardzo samotny tryb życia, a szczególnie robią to w nocy,

11. Do głównego pożywienia dziobaków możemy zaliczyć między innymi: krewetki, larwy owadów, pierścienice czy też rakowate. Jest dobrym pływakiem, gdyż pod wodą zwierzęta te są w stanie wytrzymać nawet około 40 sekund. Jeśli chodzi o polowanie to codziennie, każdego dnia spędza na nim około 12 godzin,

12. Codziennie dziobaki zjadają pokarm o wadze, która stanowi około 20 procent ich masy ciała.

13. Do najbardziej popularnego i zaraz jedynego gatunku z rodziny dziobkowatych należy nie kto inny jak dziobak australijski,

14. Ważne jest to, iż ostrogi, które posiadają dziobaki zanikają u samic, kiedy te jeszcze nie ukończą 1. roku życia. Trzeba zaznaczyć, iż ich jad nie jest na tyle mocny, aby zabić człowieka. Jednak wyjątkowo silny, aby mogły zabić inne, mniejsze ssaki,

15. Nie każdy wie, ale ogon jaki posiada dziobak pełni rolę magazynu tłuszczu. Głównym źródłem energii dla dziobaków jest właśnie tłuszcz,

16. Zwierzęta te mają temperaturę ciała wynoszącą 32 stopnie Celsjusza.

17. Oczy dziobaków zostały przystosowane do tego, aby bardzo dobrze one radziły sobie w nocy z widzeniem. Będąc głęboko w wodzie ich oczy i uszy pozostają zamknięte. To dzięki swojemu zmysłowi jakim jest dotyk, świetnie radzi sobie i orientuje w tym środowisku.

18. Woda stanowi ich naturalne środowisko. Bardzo dobrze czują się pływając w dość małych rzekach i strumieniach. Jednak to nie jedyne środowisko, w którym czują się dobrze. Możemy je spotkać także między innymi na tasmańskich wzgórzach, tropikalnych lasach równikowych, czy też w Alpach Australijskich,

19. Dziobaki są bardzo rzadko spotykane w dzień,

20. Dziobak australijski jest uznawany za symbol Australii.

Oceń post



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.