Chociaż na pierwszy rzut oka wydają się bardzo groźne, są to jedynie pozory, ponieważ goryle są przyjacielskie i łagodne. Są to największe żyjące małpy na świecie, dorosłe goryle potrafią osiągać wielkość dorosłego mężczyzny, czyli 183 cm. Są jednak dużo cięższe od człowieka. Ich rekordowa waga to 225 kg.
1. Uczuciowe
Goryle są bardzo uczuciowe, potrafią okazywać emocje, np. współczucie, smutek, radość.
2. Samice goryla
Samice goryla są mniejsze od samców, krótsze i o połowę wagi ciała lżejsze. Mają także mniejszą rozpiętość ramion od samca.
3. Podobne DNA
Ludzie mają bardzo podobne DNA do goryli, podobieństwo jest pomiędzy 95-99% i z badań wynika, że są to nasi najbliżsi po szympansach żyjący krewni.
4. Goryle są bardzo nieśmiałe
Goryle są bardzo nieśmiałe, można powiedzieć, że ich nieśmiałość dorównuje sile. Jednak nieśmiałość nie ujmuje im odwagi, rozgniewany samiec pije się w pierś i wydaje głośne odgłosy, aby odstraszyć wroga. Samice walczą głównie w obronie swoich dzieci, nie są agresywne, jednak w obronie młodych walczą na śmierć i życie.
5. Dorosłe goryle
Dorosłe goryle są duże i potrzebują dużo pokarmu, potrafią zjadać 20 kg dziennie, głównie owoce, rośliny, pędy i korę drzew, jednak nie pogardza też własnymi odchodami.
6. Na wolności
Na wolności Goryla można spotkać jedynie w niektórych regionach Afryki, m.in.na obszarze Ugandy, Nigerii, Kongo, Gabonu.
7. Jedna z cech ludzkich
Jedna z cech ludzkich u goryli są linie papilarne na łapach. Tak samo, jak ludzie goryle posiadają, unikatowe i niepowtarzalne odciski palców.
8. Środowisko naturalne
W środowisku naturalnym dla oryla największym zagrożeniem jest lampart, który czając się na ofiarę, do ostatniej chwili jest niezauważalny i niesłyszalny.
9. Dieta
Dieta w życiu goryli podobnie jak w życiu ludzi jest bardzo ważna, nieodpowiednio dopasowana, źle komponowana, może być powodem problemów zdrowotnych, a nawet ich śmierci.
10. Jeszcze jedna wspólna cecha
Jeszcze jedna wspólna cecha ludzi i goryli to skłonność do używek. Podobnie jak goryle lubimy owoce jednak one jeszcze bardziej lubią ich sfermentowanych posmak, który powstaje w wyniku powstawania etanolu na drodze fermentacji owoców.