5 Egzotycznych Restauracji w Gdańsku

łosoś na talerzu

Gdańsk to miasto o tysiącletniej historii, w której mieszały się wpływy różnych kultur i narodowości. Co roku ponad dwa miliony ludzi odwiedza to niesamowite miasto, by zobaczyć popularne zabytki, ale też nowoczesne budowle w nadmorskim mieście.

Jak każde wielkie miasto, Gdańsk oferuje turystom mnóstwo doznań kulinarnych, a niektóre z nich to urozmaicenie tradycyjnych restauracji w nadmorskich portach. Przedstawiamy 5 najciekawszych restauracji w Gdańsku.

1. Zurna

Zurna to symbol Święta i Wesołości na Kaukazie, a także nazwa gdańskiej restauracji, w której można zatracić się w typowo kaukaskiej uczcie. Właściciele dbają, by goście restauracji czuli się po domowemu ugoszczeni i zadbani, a wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów i na bieżąco. W menu znajdziemy na przykład lagman, czyli zupę z warzyw i baraniny, bakłażany faszerowane mięsem, szurpę, czyli wołowinę z fasolą, ziemniakami i marchewką, a także pierożki pielmieni. Wszystkie potrawy doprawione są świeżymi ziołami, a zwłaszcza uwielbianą na Kaukazie kolendrą.

2. Przyganiał Kocioł Wokowi

Przyganiał Kocioł Wokowi to orientalna restauracja w Gdańsku, w której można skosztować potraw z woka z różnych zakątków Azji. Jako pierwsze danie warto zamówić zupę tajską z mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym, którą kucharz doprawia sezonowymi warzywami i listkami kaffiru lub lżejszą zupą imbirową z makaronem soba. Na drugie danie Przyganiał Kocioł Wokowi serwuje duży wybór ryżów i makaronów, na przykład chiński makaron z warzywami czy wieprzowinę w marynacie koreańskiej. Restauracja serwuje też tradycyjny w Azji ramen oraz kapustę kimchi o bardzo specyficznym aromacie tylko dla odważnych.

3. La Pampa

La Pampa w Gdańsku to steakhouse, w którym zjeść można steki z najlepszej na świecie wołowiny argentyńskiej, które są przygotowywane na węglu drzewnym. Miłośnicy steków wołowych wiedzą, że podstawą udanego steka, jest wysoka jakość mięsa. Jeśli ten warunek zostanie spełniony, to niewiele więcej trzeba, by posiłek był pyszny. La Pampa to nie tylko najlepsze dostępne mięso, ale też przepyszne sosy i dodatki do steków, przystawki w postaci krewetek czy carpaccio, a także doskonałe wino. Restauracja zabiera klientów na wyprawę do Argentyny bez opuszczania Gdańska.

4. Moja Gruzja

Moja Gruzja w Gdańsku jest restauracją o kameralnym i przyjaznym uroku, w której można skosztować tradycyjnych potraw kuchni gruzińskiej. W karcie dań znajdziemy popularne pierożki chinkali z mięsem i bulionem w środku, które kształtem przypominają sakiewkę, a także chleb z serem, chaczapuri, oraz jego odmianę z Republiki Adżarskiej, adżapuri, która wygląda jak chlebowa łódeczka z serem i jajkiem sadzonym. Skoro Gruzja od tysięcy lat słynie z fantastycznego wina, w Mojej Gruzji znajdziemy też szeroki wachlarz gruzińskich win do wyboru.

5. Winne Grono

Restauracja Winne Grono położona jest z dala od wszelkich atrakcji turystycznych w Gdańsku, a mimo to często znajduje się na liście miejsc, które trzeba odwiedzić w Trójmieście. Jest to miejsce, w którym serwuje się przepięknie podane rarytasy kuchni francuskiej, a sam lokal jest przestronny i wabi ciepłą atmosferą. Można tu rozpieszczać swoje podniebienie takimi przystawkami, jak krewetki saute w sosie winno-maślanym czy smażony kozi ser z palonym jabłkiem, a potem skosztować południowofrancuskiej zupy rybnej z serem i grzankami. Danie główne to na przykład wołowina po burgundzku czy konfitowana noga z kaczki.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *