Sopot, słynny kurort, uzdrowisko i miejsce, gdzie miliony Polaków spędzają wakacje, odpoczywając, bawiąc się i zwiedzając, położony jest nad Zatoką Gdańską. Jak każde miasto z dostępem do morza, Sopot to prawdziwy wysyp restauracji serwujących świeże ryby, owoce morza i nie tylko. Gdzie warto zjeść w Sopocie? Oto kilka propozycji.
1. Błękitny Pudel

Błękitny Pudel w Sopocie to restauracja, która rozpieszcza swoich klientów jedzeniem, wystrojem, muzyką na żywo i alkoholem, które dostosowuje się tam do pory roku. Znajdziemy tu nie tylko ryby, ale też dania drobiowe, steki wołowe, żeberka wieprzowe czy żurek i barszcz, a więc tradycyjne w kuchni polskiej potrawy. Warto skusić się także na pyszny deser, na przykład sernik mascarpone czy szarlotkę.
2. Bulaj

Bulaj to miejsce, które nazywa się jedną z najlepszych restauracji serwujących ryby w całym Trójmieście. To urocze miejsce na samym końcu promenady, a klienci zachwalają czar tego miejsca oraz profesjonalizm sympatycznej obsługi. Furorę robi karaś i pikantna zupa rybna, a także pierogi z dorszem i pieczony halibut. Obsługa zadba również, żeby wino do obiadu lub kolacji idealnie komponowało się z potrawą.
3. L’Entre Villes

L’Entre Villes to ekskluzywna restauracja w Sopocie, która jest zarówno idealnym miejscem na romantyczną kolację, ale też na kameralne wesele. Niesamowity półmrok, połączony z kolorowym i skąpym oświetleniem oraz przeszklonym dachem, sprawia, że klimat tego miejsca jest niepowtarzalny. Znajdziemy tu dania kuchni europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem kuchni francuskiej. Wśród przystawek uwagę przyciągają foie gras z figą i imbirem czy krokiet krabowy lub przegrzebki. Dania główne to na przykład ośmiornica w sosie z czerwonej kapusty czy dzika kaczka pieczona z lawendą.