Kielce – miasto znane w Polsce z majonezu, klubu piłkarskiego Korona Kielce i pobliskiej Łysej Góry, gdzie ponoć odbywały się sabaty czarownic, to świetna baza wypadowa dla tych, którzy chcą pójść w Góry Świętokrzyskie, choćby do Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Stąd również niedaleko do niezwykłego zamku w Chęcinach, nieopisanie pięknej jaskini Raj czy Krzemionek Opatowskich, wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Samo miasto też ma sporo do zaoferowania – Kadzielnia, Pałac Biskupów Krakowskich czy Energetyczne Centrum Nauki. Ruszając na zwiedzanie Kielc i okolicy warto się najpierw posilić, aby nie ustać w drodze. Poznajcie najlepsze kieleckie restauracje.
1. U Kucharzy
Restauracja w samym sercu Kielc, tuż obok głównego deptaka miasta. Tutejsi kucharze to perfekcjoniści. Z pod ich rąk wychodzą samodzielnie lepione pierogi, uszka i kołduny. Restauracja bazuje na przepisach tradycyjnych, jak na przykład klasyczny tatar z polskiej wołowiny, rosół z trzech mięs czy policzki wołowe w sosie chrzanowym. Ale nie stroni również od egzotycznych nowinek jak krewetki tygrysie, czy wołowina po azjatycku.
Latem przyjemnie spędza się czas w ogródku zewnętrznym.
ul. Czerwonego Krzyża 11; tel. 669 227 555
2. Żółty Słoń
Industrialny wystrój, tworzący niewiarygodny klimat. Nawet jeśli nie będziecie chcieli tu jeść, posiedźcie choć chwilę przy kawie czy herbacie. Kuchnia fusion, łącząca nie tylko różne wpływy w jednym daniu, ale również zestawiająca w menu dania niekonwencjonalne i tradycyjne. Znajdziecie tu i mięso w niecodziennym wydaniu, i owoce morza i ciekawe zupy i domowe pierogi. Ciekawym rozwiązaniem jest menu dnia, z którego szybko zamówicie dostępne dziś potrawy.
ul. Zagnańska 49; tel. 507 088 300
3. PoRzeczka
Cicha i spokojna okolica, lokalizacja na plantach. Restauracja prowadzona przez dwóch absolwentów kieleckiego „gastronomika” specjalizuje się w daniach mięsnych, owocach morza, pizzy i potrawach z makaronem. Szefowie kuchni chcą karmić swoich gości smaczną i prostą kuchnią na każdą kieszeń i określają swój lokal jako miejsce dla rodzin.
ul. Solna 4B; tel. 41 336 80 72
4. Sí Señor
Smaki Hiszpanii w sercu Gór Świętokrzyskich serwowane w klimatycznych, nastrojowych wnętrzach. Na pierwszym planie ryby i owoce morza, ostrygi, ośmiornica. Ta zasłużyła sobie na wyróżnienie w przewodniku Gault&Millou. Mięs też sporo, najciekawszym jest chyba RABO DE TORO, czyli… ogon wołowy. Zaskakujące desery.
ul. Kozia 3; tel. 41 341 11 51
5. Monte-Carlo
Tutaj poczujecie się jak na torze wyścigowym, wystrój stylizowany na Formułę 1. Dania kuchni polskiej i europejskiej przygotowywane ze świeżych, naturalnych produktów. Bardzo dobre zupy – krem z kiszonej kapusty, świętokrzyska zalewajka, staropolskie flaki i cebulowa. Ciekawe mięsa drobiowe, wołowe i wieprzowe, ale sporo również dań bezmięsnych. Bywają tu ludzie związani z tym sportem, ale biesiadują w Monte Carlo również filmowcy i artyści. Może uda się Wam kogoś z nich spotkać?
u. Paderewskiego 20; tel. 41 343 16 40
6. Chinkalnia Restauracja Gruzińska
Tutaj przeniesiemy się w gruziński klimat i atmosferę. Głównie ze względu na akcent na gruzińską suprę – czyli ucztę przy suto zastawionym stole, w czasie której nawiązuje się bliskie relacje ze współbiesiadnikami. Dba o to rodowity Gruzin, który odtwarza dania znane z rodzinnego domu i uczy ich przyrządzania kieleckich kucharzy. Same nazwy potraw brzmią jak bilety w daleką podróż – Chaczapuri, Chinkali, Charczo, Czaszuszuli. Wybierzcie się w nią koniecznie.
ul. Solna 4A/7U; tel. 739 211 255
7. Ale! Szama
Tu możecie się wybrać, kiedy zgłodniejecie rano. Restauracja czynna już od 9.30. Na pierwszym planie kuchnia polska, ale uzupełniona o akcenty włoskie, greckie a nawet chińskie. Duży wybór pysznych naleśników, ciekawe opcje placków ziemniaczanych. Dodatkowy atut to świeże soki.
ul. Warszawska 3; tel. 41 368 03 03
8. Restauracja Pod Złotą Różą
Elegancja, styl, szyk i wytworność. Dania skomponowane i podane wykwintnie. Lokalizacja w pobliżu „Sienkiewki”, Uniwersytetu i Filharmonii. W menu takie ciekawostki jak mozarella z konfiturą z pomidorów czy kaczka w kilku odsłonach. Duży wybór win, głównie z ekologicznych upraw. Cudowne patio.
Plac Moniuszki 7a; tel. 41 343 78 80
9. Restauracja Romantyczna
Romantyczna jest nie tylko nazwa, ale również wystrój i menu. Tutaj każdego dnia można się poczuć jak w Walentynki. Kuchnia wprawdzie domowa, ale jak nic do każdego dania dodają szczyptę magii. Tradycja + szaleństwo to mięsa, pierogi, naleśniki, risotto i placki, a desery to czysta magia. Każdy kto wyjdzie nie próbując sufletu czekoladowego do końca życia będzie żałował.
ul. Stanisława Konarskiego 3; tel. 41 344 17 88
10. Antresola
Lokal określany jako restauracja dla rodzin. Powstała z miłości do jedzenia i wina. Serwują porcje, którymi łatwo się wręcz przejeść. Szacunek dla każdego kto da radę „Kociołkowi Łakomczucha”. Z innych dań bywający tu goście polecają tagiatelle z łososiem i ogromne pyszne tiramisiu. Bardzo miła i pomocna obsługa, z dużą wiedzą na temat tego co serwuje.
ul. Piekoszowska 21; tel. 504 155 044
11. Karczma Pod Strzechą
Restauracja z drewnianych bali bardzo mocno wybija się na tle przemysłowo – targowo – handlowego otoczenia. Kuchnia bardzo tradycyjna, zarówno w zupach jak i daniach głównych. W menu również dania regionalne oraz ręcznie robione pierogi i kartacze. Ciekawym rozwiązaniem są „korytka dla wielu” – zamawiacie jedno danie, a dostajecie mix potraw, i możecie z każdej skubnąć po trochu.
ul. Łódzka 187; tel. 41 249 16 06
12. Restauracja Qubus Kielce
Tutaj kuchnia mocno popołudniowa, ponieważ restauracja czynna jest od 16.00. Można się wybrać na późny obiad albo kolację. Menu bardzo urozmaicone, w zasadzie z całego świata. Na weekendy – edycja specjalna karty dań. Zdarzają się też zestawy sezonowe, skupione wg jakiegoś konkretnego akcentu – np. gęś albo dynia. Wystrój trochę klubowy, ale kanapy bardzo wygodne. Aż nie chce się wstawać od stołu.
ul. Składowa 2; 41 243 81 95
13. Rozmaryn
Oryginalna kuchnia chorwacka, bałkańska i śródziemnomorska, ale dania kuchni polskiej również znajdziecie w menu. Soczyste steki, moc dań z grilla, dla wegetarian bogactwo przyrządzanych na wiele sposobów warzyw. Tutaj pachnie ziołami, tętni kolorami i smakuje rybami i owocami morza. Jedząc tu poczujecie się jak na urlopie w południowej części Europy.
ul. Rynek 5; tel. 41 344 54 26
14. Restauracja Kielecka
Tutaj doświadczycie kuchni rodzinnej. Właściciele za punkt honoru postawili sobie odtworzenie atmosfery obiadów, kolacji i podwieczorków dzieciństwa. Królują więc polskie smaki zup (w tym kieleckiej zalewajki) i dań głównych (mięsa i placki ziemniaczane). A po nich następuje ten znany wszystkim z dzieciństwa u babci moment – herbatka albo kawka i domowe ciacho. Słyszy się opinie, że za jajka faszerowane kucharz powinien dostać medal.
ul. Stefana Żeromskiego 12; tel. 41 360 01 14
15. Restauracja POZIOMka
Kuchnia polska i europejska, którą serwują w stuczterdziestoletniej kamiennicy! W wystroju dominuje oryginalny kamień, z którego zbudowano ten dom i ręcznie szkliwione kafle. Bardzo oryginalny zestaw sałat i przystawek. W daniach głównych królują kaczka, wołowina i ryba. Są też makarony i risotto. Świetne zimne napoje – lemoniady, mrożona kawa i herbata oraz drinki.
Plac Wolności 1/3; tel. 798 430 294
16. Rockabilly Steakhouse and Whisky Bar
Świat steków i whisky, gdzie mięso wołowe sezonuje się przez 4 tygodnie przed przetworzeniem na steki. Podają tutaj też grillowane po kreolsku owoce morza, a desery komponują na bazie świeżych owoców z ogrodu. A popić to można 150-coma rodzajami Single Malt i Blended Whisky. Po obiedzie warto spróbować kawy Jamaica Blue Mountain Cafe, której tradycja sięga 1859 roku. Znakomite, oryginalne koktajle z napojów Fentimans.
ul. Rynek 5; tel. 730 030 020
17. Pescatore
Wystrój przytulny i domowy. Dania przyrządzane ze świeżych składników wysokiej jakości na podstawie tradycyjnych receptur. Spośród przystawek warto spróbować bruschetty albo crostini ze szpinakiem blanszowanym w białym winie. Wśród zup ciekawostki – zupa rybna uzupełniona owocami morza, portugalska zupa caldo verde i tuż obok – świętokrzyska zalewajka. Ciekawy wybór niespotykanych gdzie indziej makaronów.
ul. Paderewskiego 8a, Wejście od strony Parku za PZU, tel. 789 429 337
18. Garaż
Industrialny lokal stylizowany na dziuplę miłośnika kultowych motocykli w którym spróbujecie pysznego burgera i popijecie wyśmienitym piwem. Lokalizacja w pobliżu „spodka” Dworca Autobusowego i rynku. Mięso znajdziecie tu pod każdą postacią, a na punkcie wołowiny mają fioła. Przygotowywanie potraw między innymi na lawowych grillach – tak robią steki i żeberka, a mięso na burgery mielą samodzielnie. Na antresoli „garażowa scena” na której często organizowane są koncerty.
ul. Henryka Sienkiewicza 53, tel. 570 441 701
19. Roy Ben
Stylizacja na typowe lokale Wielkiej Brytanii, ale serwują dania kuchni polskiej, włoskiej, francuskiej i greckiej. Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski, gdzie mięso przyrządzane jest z niezwykłą pasją. W menu królują steki, żeberka i tortille, a makarony mają ciekawe nazwy: Zielony Wembley, Magia Coperfielda i Angel’s Kiss. Menu sezonowe obejmuje również wina, które wraz z nadejściem jesieni serwowane są w wersji grzanej z korzennymi dodatkami.
ul. Henryka Sienkiewicza 21, tel. 41 315 23 12
20. Restauracja Rodzinna
Restauracja jest częścią kompleksu Bińkowski Resort, który jest prawdziwą gwiazdą na hotelowej mapie Kielc. Menu podzielone na kuchnię polską, pełną autentycznych, świeżych i różnorodnych smaków, oraz kuchnię włoską, gdzie królują pasta i antipasti. Goście spróbować mogą również znakomitej pizzy i typowo włoskich deserów, siedząc zimą przy kominku, a latem w ogrodzie.
ul. Wojciecha Szczepaniaka 40, tel. 41 340 35 55