You are currently viewing 10 Najlepszych Restauracji w Belgii

Belgia to kraj znajdujący się w zachodniej części Europy, który kojarzy nam się nie tylko z Paralementem Europejskim i licznymi zabytkami, ale również z doskonałą czekoladą i piwem. Nie są to jedyne produkty, które przyciągają smakoszy do tego kraju. Jakie restauracje w Belgii uchodzą za najlepsze? Poniżej znajduje się dziesięć propozycji, które warto wziąć pod uwagę.

1. Le Rabassier w Brukseli to miejsce, w którym można skosztować tradycyjnej kuchni belgijskiej serwowanej w atrakcyjny sposób. Warto skosztować muli z frytkami, a także krokietów z krewetek, a po daniu głównym skusić się na deser z popularną, belgijską czekoladą.

2. Feta and Oregano Ixelles w Brukseli rozkocha w sobie miłośników kuchni śródziemnomorskiej, a szczególnie greckiej. Potrawy tutaj to jedna wielka eksplozja kolorów, a przede wszystkim uczta dla podniebienia. W przytulnym wnętrzu warto skosztować ryb, owoców morza i sałatek, do których można zamówić frytki belgijskie. W ofercie znajduje się również duży wybór greckich win, a miejsce to uchodzi za jedną z najlepszych restauracji w stolicy Belgii.

3. De Kaai w Antwerpii to miejsce, którego wielką zaletą jest spektakularny widok na rzekę Skaldę. Zarówno karta dań, jak i wystrój sprawiają, że nadaje sie zarówno na biznesowy lunch, jak i romantyczną kolację. W menu można znaleźć zarówno tradycyjne dania belgijskie, jak i potrawy kuchni europejskiej.

4. De 7 Schaken w Antwerpii to restauracja, którą warto odwiedzić ze względu na to, że serowowane są tutaj tradycyjne dania kuchni flamandzkiej. Wystrój zapewnia niepowtarzalny klimat, a do potraw można zamawiać znakomite belgijskie piwo. Wielką  furorę robi tutejszy stoofvles, czyli gulasz wołowy z dodatkiem ciemnego piwa belgijskiego.

5. Cocotte w Gandawie to elegancka restauracja, w której serwowane są wykwintne dania, a troska o szczegóły przejawia się na każdym etapie ich przygotowania. Warto skosztować tutejszych past z owocami morza, a także policzków wołowych i pieczonej kaczki, które są podawane razem ze świeżymi warzywami. W karcie z deserami królują oczywiście desery bazujące na belgijskiej czekoladzie.

6. Roots w Gandawie oferuje swoim gościom ciekawie podane dania belgijskie. Cała kuchnia opiera się tutaj na produktach sezonowych najwyższej jakości. W karcie znajdują się znakomite przystawki, takie jak zielone szparagi zawinięte w plastry ogórka czy też pieczone na botwince krewetki. Warto również skosztować dań głównych, do których należą między innymi pieczony łosoś z plastrami buraków czy pasty z owocami morza.

7. Hof van Kleve to restauracja znajdująca się w Kruishoutem, która od lat może pochwalić się aż trzema gwiazdkami Michelin. Zdecydowanie jest to miejsce luksusowe i drogie, ale też wychodzące naprzeciw najbardziej wymagającym klientom. Siedmiodaniowe menu z winem kosztuje tutaj ponad 400 euro, a potrawy stanowią nie tylko nietypowe połączenie smakowe, ale również małe arcydzieła na talerzu.

8. The Jane w Antwerpii przez wielu ludzi nazywana jest jedną z najpiękniejszych restauracji na świecie. Znajduje się w kaplicy byłego szpitala wojskowego, a sam wystrój zdobył wiele prestiżowych nagród. W karcie dań dominują ryby i owoce morza, a także duży wybór belgijskich serów.

9. Porte de Hal w Brukseli to idealne miejsce na romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Popularne są tutejsze małże, które przygotowuje się z winem lub czosnkiem, a podaje razem z belgijskimi frytkami.

10. Het Rand w Brugii to afrykańska restauracja, która zdobywa coraz większą popularność. W przestronnym, kolorowym i niezwykle klimatycznym miejscu można skosztować nie tylko dań znanych w Afryce, ale również potraw belgijskich i europejskich.